Bernina

Bernina e синоним на Швейцарско качество и здравина. В края на 19 век Karl Friedrich Gegauf създава нов път за бродировъчни машини за монограми. Скоро неговият бизнес просперира. По-късно измисля първата машина за подгъв, която е предизвикала сензация в Швейцария и по цял свят. Изобретателността, предприемчивостта и безусловното желание да предлага на своите клиенти качество са все още най-важните условия за Bernina. Това е причината марката да е един от водещите производители на шевни и бродировъчни машини. Локализирана от над 120 години в Steckborn, Швейцария името Bernina не се е появило случайно. Марката носи името на най-високият връх в източните Алпи Piz Bernina - 4000 м. Името е символ на непрекъснатия стремеж за достигане на най-високите инженерни и технологични възможности. И днес фирмата продължава стремежа към осигуряване на високачествени продукти и представянето им на своите клиенти.

Bernina комбинира качество, традиции и иновации от края на 19 век.

През 1893 г. Karl Friedrich Gegauf изобретява пъвата шевна машина за подгъв. Тази машина е можела да шие 100 бода/мин. Това е била единствената машина от този тип и е предизвикала голяма сензация в световен план.

През 1900 г. се основава фабриката и в нея са заети 70-80 души. Машините започват да добиват широка популярност и вече се продават по цял свят.

През 1932 г. са произвежда първата домашна шевна машина Bernina в завода в Steckborn. Логото й съдържа заоблено А и се вижда на фона на лъскавия черен лак на машината. Съименникът на фирмата е Piz Bernina, най-високият връх в Източните Алпи.

През 1938 г. е създадена първата зиг-заг машина. За да се подсили визуално Швейцарското качество, логото вече краси рамото на машината.

През 1945 г. се появява първата портативна зиг-заг шевна машина. Поради нарастващото търсене през 1963 г. Bernina произвежда един милион зиг-заг машини.  

През 1954 г. компанията произвежда и патентова клип системата за лесно поставяне на крачето и функцията за полуавтоматичен илик.

През 1963 г. Bernina представя и патентова лоста за повдигане  на крачето с коляно. Системата е наречена "Свободни ръце" , която не само повдига крачето, но и сваля зъбите, което е все още важна характеристика на съвременните машини.  

През 1971 г. на пазара излиза модел Bernina 830 , която е първата шевна машина с електронен педал. Този модел става топ модела на 70-те и  остава най-добре продавания модел за следващите 11 години , остава с легендарен статус и до днес.

През 1982 г. излиза на пазара Bernina 930 с еластични програми и специален мощен мотор.

През 1986 г.  Bernina произвежда модел 1130 - първата компютърна шевна машина с автоматичен илик и памет.

През 1988 г. под ръководството на правнукът на създателя на  Bernina Hanspeter Ueltshi, марката се развива като емблематична за куилтинга в Америка.

През 1989 г. Оdette - внучката на създателя на Bernina създава името Bernette - комбинация от първото й име и марката. Моделът 1230 има разширена памет и напълно автоматичен илик.

През 1993 г. Bernina прави множество иновации. Топ моделът 1630 предлага 9 мм. ширина на тигела, над 400 програми, монограми, 5 Азбуки.

През 1998 г. е създаден първият компютър шевна машина Bernina Artista 180 и компанията окончателно навлиза в компютърната ера.

През 2001 г. много бутони украсяват машините Bernina. Топ модела Activa 145 е окомплектована с CPS софтуер за собствени настройки. Сканирани изображения може да се конвертират в бродерии с помощта на софтуера.

През 2002 г. на пазара е първата компютърна шевна машина с операционна система Microsoft Windows , с вход за CD, LCD дисплей и памет.

През 2004 г. Bernina  утвърди BSR регулатора на тигела за еднаква държина при свободно движение на крачето.  BSR печели награда

"Най-добър иноватор" от А.T. Kearney , Aurora 440 , която е окомплектована с това краче става най-предпочитаната машина за куилтиг по цял свят.

2006 г. е година на прогрес за компютърните машини. Новите Artista 640 и 730 приличат все повече на компютри с много бродировъчни тигели, с вграден бродировъчен софтуер, с тъчскрийн и т.н.

2009 г. е най-добрата за Bernina - моделът 830 е най-голямата и бърза машина, която Bernina е произвеждала. Само за този продукт фирмата е патентовала 15 устройства. Швейцарската прецизност гарантира незабравими шевни и бродировъчни преживявания.

Това е годината и на следващата награда за Швейцарски технологии - за устройството за рязане и софтуера за рязане - с тях могат да се създават дизайни за първи път и след това да се изрязват с машината.  

През 2011 г. се представя новата 5-та серия 530, 550 и 580 , която показва новата визия и имидж на марката.

През 2012 г. излиза 7-ма серия висок клас машини за куилтинг и бродиране. Bernina се концентрира не само върху сложните технологии, но и върху поставяне на нови стандарти в продуктовия дизайн и представяне. 7-ма серия представя за първи път в света най-добрата грайферна технология, която е патентована. Креативността има нови измерения - комбинация от бродиране и изрязване, PaintWork  или Crystalwork.

През 2013 г. се създава най-сложният модел 880 , който съдържа зашеметяващи функции.

През 2014 г. Bernina представя новите софтуери с триизмерни 3D ефекти като PunchWork, StumpWork, Trapunto и Raised Satin. Произвежда се и модел Е 16 - първата многоиглова бродировъчна машина, която представя последните бодировъчни технологии, висококачествени технологии и индустриална здравина.

През 2015 г. се създават два модела куилтинг машини с дълго рамо Q24 и Q20. Отличават се с високо качество и здравина. Създадени са за производство на куилтинг до 3 м. Интегрираният BSR регулатор осигурява прецизното шиене по цялата дължина, а свободното придвижване на плата е изцяло ново изживяване за любителите на куилтинга. През същата година Bernina въвежда новата 7-ма серия,  която осигурява по-висока скорост и прецизност. С новите модели марката поставя нови стандарти. Машините имат функция за адаптивен опъна на конеца и са с нова технология грайфери, с ширина на тигела 9 мм. и скорост 1000 бода/мин.

През 2016 г. е достъпен модел 700 само за бродерия. Моделът се отличава с удължената си маса, прецизното позициониране на мотивите и много иновативни характеристики.